Výběrová káva Etiopie TABE BURKA z brněnské pražírny Populus coffee je charakteristická tóny broskví, mandarinek, levandule a limonády.
Káva Tabe Burka je sbírána menšími farmáři, kteří se shromažďují v těsné blízkosti mycí stanice. Tadesse Edema, který řídí export kávy Barkume, sídlí v Addis Abebě a jeho bratr Dembelash Edema se stará o sběrnou stanici v místě zvaném Tabe Burka. Přítomnost falešných banánovníků tzv. "enset" uprostřed kávovníků poskytuje konstantní vlhkost celému pozemku a podporuje odolnost stromů vůči suchým obdobím. Tabe Burka má certifikaci Organic.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, zrna se nechají po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Importér: Belco
- Producent: Tabe Burka washing station
- Farma: ~300 menších farem
- Nadmořská výška: ~1850 m n. m.