Výběrová káva Etiopie ODO CARBONIC z švédské pražírny Gringo Nordic je charakteristická tóny melounu, tropického ovoce a jahodového džemu.
Kávy v Etiopii jsou typicky sledovatelné na úrovni mycích stanic, kam drobní zemědělci - z nichž mnozí vlastní méně než 1/2 hektaru půdy a v průměru jen 1/8 hektaru - dodávají třešně podle váhy, aby obdrželi platbu za tržní sazbu. Káva je tříděna a zpracovávána do šarží, aniž by byly zachovány informace o tom, čí sklizeň kávy je v jakém sáčku nebo které šarži. Kávové třešně se nakupují a podle toho fermentují.
Káva byla vypěstována na farmě Odo Shakiso a poté prošla několika kroky, včetně 24hodinové fermentace pod tlakem bez kyslíku. Poté se káva pomalu suší, vakuově balí a letí do Švédska. Mikrobi jsou extrémně rozmanití a mají potenciál produkovat širokou škálu chutí v kávě. Aerobní mikroorganismy (které jsou krmeny kyslíkem) poskytují jiné chuťové výsledky než anaerobní. Po fermentaci se bobule omyjí a položí se k sušení na přímém slunci na vyvýšených sušících lůžkách. Bobule se nepřetržitě obracejí, aby se podpořilo rovnoměrné sušení, které trvá asi tři týdny.
- Nadmořská výška: 1.950 - 2.100 m.n.m.
- Producent: Abdullha Bageresh
- Farma: Odo Shakiso
- Sběr: leden 2021