Výběrová káva Etiopie BESHASHA z francouzské pražírny Oven Heaven je charakteristická tóny limetky, lesních plodů a černého čaje.
Tento lot č. 2 pěstuje, sklízí a vyváží Mahamed Aba Nura v etiopském městě Beshasha. V Etiopii, kde jsou zemědělci sdruženi v družstvech, jde o výjimečný případ. a proto je přístup ke konkrétnímu pozemku vzácný. Farma Aba Nura má rozlohu přibližně 18 hektarů a nachází se v nadmořské výšce 2000 metrů. Beshasha je město v jihozápadní Etiopii směrem poblíž města Djimma (Gomma), ve stejném okrese jako Limmu. Po mnoho let byly jednotlivé loty z této oblasti sdruženy a prodávány pod názvem "Limu Grade 1", ale od roku 2018 mohou zemědělci jako Aba Nura získat vývozní licenci a kontrolovat tak celý zemědělský řetězec.
Promytou metodou zpracování vznikají nejen ovocné a květinové, ale hlavně čisté kávy. Čistota šálku je jedním z kritérií hodnocení kvality kávy a vysoká čistota se nyní velmi cení (pod tímto pojmem si lze představit lehké kávy, skoro čajové, s komplexním, ale jasným vyzněním chuti). Tuto metodu si ovšem může dovolit jen málo farem s dobrým umístěním v oblasti s dostatkem vody. Také je tato metoda méně šetrná k životnímu prostředí z důvodu spotřeby velkého množství vody a znehodnocení vody odpadové.
Doporučený recept
- na espresso: 19 gramů kávy na 50 g espressa, doba extrakce 26 vteřin
- na filtr: 60 gramů na 1l vody, střední hrubost mletí, teplota vody 95 stupňů