Hřejivé kafíčko na espresso z El Salvadoru je tu! Ponořte se do sladkých chutí jablíček, holandského kakaa a slaďoučkého karamelu. Tohle kafčo pro vás upražila španělská pražírna Dalston Coffee a potěší každého kávového mlsouna, nováčka v kávovém světě i zkušeného kafaře. Skvěle si ho vychutnáte samotné i v kombinaci s mlékem. Zkrátka ideální kafíčko pro každodenní popíjení!
CaféNor je suchý mlýn nedaleko města Santa Ana v El Salvadoru, který provozují místní producenti pod vedením Alejandra, jehož rodina se zabývá výrobou a produkcí kávy již po čtyři generace od roku 1800. Suchý mlýn je v provozu teprve krátce a producenti jej navštěvují každý den, aby Alejandrovi předali svou kávu. "Je tu bezpečno, obklopují mě farmy mých přátel," říká Alejandro. Alejandro chtěl vybudovat mlýn specializující se na výběrovou kávu nezávislou na tržní ceně, který by přispíval výrobcům v komunitě. Někteří producenti produkují jen velmi malé množství kávy, například 100 kg ročně. I když produkovali kávu vynikající kvality, museli ji předtím prodávat smíchanou s běžnými kvalitními šaržemi. Nyní tyto malé šarže na své stanici třídí podle kvality a prodává je jako skupinové šarže. Farmáři mají tedy možnost prodat veškerou svou produkci a dostat férově zaplaceno.
Tato kávička je zpracována promytou (washed) metodou, která zajišťuje její čistou a lehkou ovocnou chuť se sladkým finišem. Po ručním sběru třešně krátce odpočívají ve vodě, kde se odstraní plovoucí části. Poté putují do depulperu, kde se odstraní vnější vrstva třešní. Následně se opět fermentují ve vodě, aby sladký sliz změkl. V posledním kroku se propláchnou ve vodních kanálech, aby se odstranily i zbytky slizu a mohly se později sušit na afrických postelích do požadované vlhkosti, než jsou připraveny na export.
- Nadmořská výška: 1.500 m. n. m.
- Producent: drobní farmáři z oblasti Santa Ana