Výběrová káva El Salvador LOS PIRINEOS z holandské pražírny Blommers Coffee je charakteristická tóny pomerančů, tmavých hroznů a hnědého cukru.
Los Pirineos je známý rodinný podnik s více než stoletou tradicí v oblasti speciální kávy. Farma je pojmenována podle pohoří Pyreneje mezi Francií a Španělskem a nachází se na svazích sopky Tecapa. Gilberto Baraona byl hlavou rodiny a je skutečnou ikonou v kávovém průmyslu. Získal řadu ocenění ve světě výběrové kávy (El Salvador coffee farmer of the year 2018, 2017 cup of excellence Awards). Dnes jeho děti převzaly aktivity svého otce, který v červnu 2020 tragicky zemřel na Covid.
Los Pirineos se rozkládá na 80 hektarech, káva se pěstuje na 60 hektarech a je zachováno 10 hektarů divokého lesa. Pěstují mnoho odrůd, jako je Red Bourbon, Yellow Bourbon, Tekisic, Pacas, Pacamara, Kolumbie, Catisic, Icatu, Laurina.
Tato káva je zpracována honey metodou. Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu.
Honey metody se často rozdělují na white, yellow, orange, red, nebo black honey. White honey jsou blíže promytým kávám a black honey chutnají podobně těm naturálním.
- Nadmořská výška: 1600 m.n.m.
- Producent: Gilberto Baraona