El Salvador EL CIPRES

od Jizba Luhačovice

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Jizba Luhačovice
Země původu
El Salvador výběrová káva El Salvador
Region
San Salvador
Odrůda
Bourbon
Použití
Espresso
Způsob zpracování
Experimentální
Chuťový profil
Červené jablko, Karamel, Pomeranč, Rozinky
Cuppingové skóre
85,5/100
Stupeň pražení
Střední až středně tmavé
Metoda přípravy
Moka konvička, Espresso

Výběrová káva Kolumbie El Salvador EL CIPRES z české pražírny Jizba Luhačovice je charakteristická tóny jablka, pomeranče, rozinek a karamelu.

Proces macerace kávě vdechl lehkou ovocnost červeného jablka a pomeranče, ale stále ponechal hutné a sladké tělo, typické pro naturální zpracování. Díky tomu se výborně páruje s našlehaným mlékem, kde působí jako karamelový milkshake, ale skvěle funguje i jako vyvážené krémové espresso.

Farma El Cipres se nachází na severních svazích sopky Picacho v kávové oblasti Bálsamo-Quezaltepec, v obci Nejapa a departementu San Salvador. Farma je v rodině od roku 1880, tehdy ji koupil Dr. Emilio Alvarez Lalinde, když se rodina přestěhovala do El Salvadoru z Kolumbie, odkud si zároveň přinesla i znalosti o pěstování a zpracování kávy. Farmu v roce 1992 převzala rodina Alvares Gallardo, která přinesla novou vášeň a odhodlání tvrdě pracovat na získání certifikace RFA a také na posunutí dalších aspektů farmaření. El Cipres se skládá z 90 hektarů půdy na které se pěstuje káva a 5 hektarů lesa ve kterém žijí zvířata. Pozemek je dlouhý tenký pás začínající v 1070 m n.m. a šplhající se až do 1800 m. n. m. Na farmě znovu zavedl starou praktiku pěstování, kdy jsou keře ohnuty a přivázány k zemi, tak, aby mohly bez problémů plodit, zatímco nové výhonky rostou vertikálně, což výrazně pomohlo zlepšit výnos. Aktuálně rodina produkuje 3000 pytlů ročně. V El Cipres si zakládají na silném rodinném a sociálním aspektu. Rodina vědomě pracuje na tom, aby se všemi pracovníky zacházelo důstojně a s respektem. Stálý personál, žijící na farmě má po celý rok dotované jídlo i kávu. Podporují také místní školu, která sousedí s farmou, dotují taky asistenta pedagoga ve škole. Pomohli také s dodávkou počítačů a dalších školních pomůcek.

Bourbon, jedna z nejvýznamnějších odrůd známá vynikající kvalitou a schopností růst v nejvyšších nadmořských výškách. Kolem roku 1715 bylo několik rostlin zavlečeno Francouzi na ostrov, který dnes známe jako Réunion (v té době známý jako Ile Bourbon) v Indickém oceánu. Tyto stromy Typica na ostrově zmutovaly a daly vzniknout odrůdě, které dnes říkáme Bourbon. Ukázalo se, že je produktivnější než její předchůdce. Tato její vlastnost učinila z nové odrůdy velmi žádanou a rozšířila se po celé Brazílii (kde byla převzata koncem 18. století) a dalších částech Střední a Jižní Ameriky, také na africkém kontinentu, zejména ve Rwandě. Bourbon nejlépe roste ve výškách 1 100 až 2 000 metrů nad mořem. Produkuje podobnou kvalitu kávy jako odrůda Typica, ale stejný keř běžně produkuje o 20 až 30 % více kávy. Stále však méně než odrůdy Caturra, Catuaí a Pacas odvozené dál z Bourbonu. Bourbon má velké, široké listy se zvlněnými okraji a má tendenci mít více sekundárních větví ve srovnání s jinými kávovníky. Bobule jsou poměrně malé a velmi silné a mohou být červené, žluté nebo růžové v závislosti na pododrůdě. Červený, žlutý a růžový (někdy také oranžový) Bourbon jsou odrůdy s přirozenou mutací jednoho recesivního genu. Bourbon je ceněný pro svou komplexní ovocnost a úžasnou vyváženost. Často má karamelovou sladkost a svěží kyselinku. Může mít také zcela odlišné chutě v závislosti na tom, kde je vysazen. V El Salvadoru má Bourbon tendenci jít do karamelu, rwandské bourbony mají zase výraznou ovocnost.

Káva je dodávána do zpracovatelského závodu El Borbollon, kde je umytá a roztříděna, dále je uzavřena do nádoby na 24 hodin a poté je vyjmuta a vyčištěna. Odtud se pak umístí na dobu jednoho dne na sušící plochu, kde se pravidelně obrací každou hodinu, aby se zajistilo rovnoměrné vysušení až na 11 %. Proces macerace by měl přinést výraznější kyselost, ale stále s tělem a chutí naturálně zpracované kávy.

  • Farma: El Cipres
  • Farmář: Rodina Alvarez
  • Sklizeň: 21/22
  • Nadmořská výška: 1 700 - 1 900 m n.m.

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5899 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice