Tuhle kávovou pecku by si neměl žádný kávomil nechat ujít! Anaerobně zpracovaná zrnka oblíbené odrůdy pink bourbon pro vás upražila irská pražírna SUMO Coffee Roasters a její chuť vás uchvátí. Čerstvě připravená horká káva chutná po koňaku, hořké čokoládě, rumu, koření a sladké limetce. Když však necháte kávičku více vystydnout, objeví se najednou ve vašem šálku tóny ananasu a sladkých jahod. Je to nesmírně komplexní káva, krásně sladká a s jasnou kyselostí. To zní jako něco, co je škoda neochutnat!
Tuto kávičku pro vás zpracoval Luis Marcelino, který se kromě toho, že je dovozcem zelené kávy, podílí také na zlepšování a posouvání norem ve zpracování s farmami, se kterými spolupracuje. Jeho společnost Aroma Nativo již čtyři roky navazuje kontakty mezi neznámými kolumbijskými pěstiteli kávy a renomovanými pražírnami po celém světě. Luis však udělal ještě další krok. Když získal 5 hektarů půdy, začal pomalu vysazovat nové odrůdy, jako jsou Gesha, Typica, Sudan Rume a SL28, a produkovat a zpracovávat výjimečné šarže, které nakonec vyhrávají mistrovství v kávě. V loňském roce také zahájil projekt Veci: společnou produkci kávy mezi producenty, kteří mají dobré agronomické postupy, ale na farmě jim chybí infrastruktura a prostor pro zpracování kávy. Společnost Aroma Nativo jim přispívá svými znalostmi a zpracovatelskými zařízeními nacházejícími se na jihu Huily a v departementu Quindio.
A jak byla tato kávička zpracovaná?
Po sklizni se zralé třešně podrobí 198hodinové anaerobní fermentaci v uzavřených plastových sudech. Poté se 22 dní pomalu suší v parabolické sušárně. Když dosaáhnou požadované vlhkosti, nechají se ještě chvíli odpočívat v pytlích a následně jsou připravené na export do místních kaváren a do světa.
- nadmořská výška: 1650 m n. m.
- sběr: srpen- září 2022