Kolumbie je synonymem pro kávu, a to z dobrého důvodu. Její výběrová káva je všeobecně považována za jednu z nejlepších na světě – díky ideálním podmínkám pro pěstování a obětavosti farmářů, kteří kávová zrna pěstují. Kolumbie LA TIERRA se ale vymyká tradičnímu pojetí kolumbijských káv. Nakyslé jablko, sladké žvýkačky a tóny tropického ovoce ocení i nejzarputilejší milovníci afrických káv.
Finca La Tierra je farma, kterou pražírna Gringo Nordic provozuje společně s naším přítelem Heberem Sarriou. Desetihektarovou farmu koupili v roce 2015 a od té doby rozvíjí – výsadbou stinných stromů, školením zaměstnanců, budováním sušáren na kávu, zaváděním přírodních hnojiv. Škála odrůd kávy se také rozrostla, pěstují zde Pink Bourbon, Caturra, Tabi atd. Cílem je, aby se káva postupně zlepšovala a farma byla zcela udržitelná.
Tento mikrolot tvoří třešně Geisha – jedna z nejexkluzivnějších kávových odrůd na světě, která na farmě poskytuje úrodu úplně poprvé. Káva byla sušena ve vlastní dužině na vyvýšených lůžkách po dobu 28 dní. Právě díky pomalému sušení s dobrým odvětráváním, získaly třešně tropické a ovocné chuti – sladkost z dužiny se přemístila do zrnka.
- Nadmořská výška: 1 550 m n. m.
- Sklizeň: 6-7/2022
- Producent: Finca La Tierra, Johan Ekfeldt & Heber Sarria