Pokud hledáte kávu s nezapomenutelnou chutí, určitě byste měli vyzkoušet novinku od pražírny Gust. Specialty Coffee. Tato Kolumbie nabízí dokonalou kombinaci ovocných a sladkých chutí, jako je ananas, vanilka, třešně, jablko a karamel.
Nolberto Olaya je skutečně v kontaktu s přírodou a odvedl pozoruhodnou práci při vytváření poctivého ekosystému s respektem ke všem přírodním procesům, s použitím organických materiálů, které budou fungovat jako hnojiva, posilovače kvality a imunitní štít pro jeho rostliny.
Tato šarže prošla přírodním zpracováním a zralé třešně byly fermentovány v plastových nádržích po dobu 100-120 hodin. Po fermentaci se třešně opláchly a poté se sušily přibližně 20 dní. V rámci zpracování kávy suchou metodou se suší celé kávové třešně včetně dužiny a slupky. Tato metoda zpracování je levnější, nicméně vyžaduje specifické klimatické podmínky potřebné k dostatečnému vysušení kávových plodů.Při pečlivém sběru a sušení nabízí káva zpracovaná suchou metodou výborné aroma a sladkou chuť. Jako bonus jde také navíc o nejekologičtější metodu zpracování. Pokud je proces zpracování suchou metodou proveden správně, dodá kávě plnější tělo a velmi zajímavou chuť s ovocným nádechem.
Caturra za své intenzivní rozšíření v kávovém světě vděčí hlavně svému malému vzrůstu (jednodušší sběr) a vysoké výnosnosti (anglicky yield) a stejně tak i svým dobrým chuťovým vlastnostem. Caturra je odolná vůči nepříznivému počasí a dobře se pěstuje i ve vyšších polohách, kde by jiné kávovníky nepřežily. S vyšší nadmořskou výškou sice klesá množství třešní, ale na druhé straně stoupa chuťový potenciál. Dnes je tato odrůda z ekonomického pohledu jednou z nejdůležitějších vůbec a je známá i díky své úloze ve vývoji odrůd, které jsou odolné vůči chorobám kávovníku.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.