Velmi zajímavou experimentální kávu přináší americká pražírna Onyx Coffee Lab. Je výsledkem spolupráce několika farmářů napříč kontinenty, inovativního zpracování a zajímavé odrůdy. Z těchto zrnek si připravíte šálek plný bohaté chuti malin, melounových cukrátek, manga a červeného vína.
Odrůda Java se jako alternativa ke kávě Gesha již delší dobu objevuje poměrně málo a tato Java vyniká svým jedinečným profilem šálku díky speciálnímu zpracování, kterému byla podrobena po sklizni. Tato Java vznikla ve spolupráci rodiny Bayterových, Christophera Ferana a Kaapo Paavolainena. Kaapo viděl výsledky práce, které Christopher získal s procesem Koji - rané pokusy, jejichž cílem bylo snížit vliv oxidace lipidů na zelenou kávu. Tím začala spolupráce, která probíhala na třech kontinentech a sahala daleko za současné standardní protokoly zpracování.
Zrnka byla zpracována pomocí Koji. Tento zcela nový proces se v praxi velmi podobá tradiční naturálně zpracované kávě. Koji, houba rostoucí na rýži, má dlouhou tradici v potravinářství, ale téměř žádnou ve zpracování kávy. Tato otevřená metoda fermentace je závislá především na teplotě, přičemž je velmi důležité udržovat teplotu mezi 25 a 30 stupni, když se třešně nacházejí na sušících lůžkách, jinak koji odumře. Podstata fermentace pomocí koji spočívá v tom, že "rozkládá polysacharidy a pektiny a produkuje aminokyseliny". Toho se dosahuje tak, že se celé třešně očkují v mělké nádobě po dobu 36 hodin. To se velmi podobá předfermentaci naturálně zpracované kávy a poté jsou třešně odeslány do sušicích lůžek. Kávy fermentované pomocí Koji jsou oproti tradičním kávám o něco sladší a mají těžší tělo.
- Nadmořská výška: 1550 m n.m.