Výběrová káva Kolumbie El Limon z české pražírny Rusty Nails je charakteristická tóny fermentoveného kakaa, kyselých bonbónů a červeného ovoce.
Tato velice povedená káva vonící po kakau velice překvapí svou netradiční chutí po kyselých cukrovinkách a červeném ovoci. Na své farmě ji vyrábí Jose Mopan se svou rodinou. Caturra je přírodní mutací odrůdy Bourbon. Je typická svou zakrslostí. Její název pochází ze slova guaraní, což v překladu znamená "malý". Díky jejímu menšímu vzrůstu mohli farmáři pěstovat rostliny blíže u sebe a tedy navýšit jejich množství. Caturra tak částečně vedla k intenzifikaci pěstování kávy v regionech Střední Ameriky prostřednictvím hustší výsadby. Dnes je jednou z hospodářsky nejdůležitějších káv ve Střední Americe, a to až do té míry, že se často používá jako jakési "měřítko", podle kterého se testují nové odrůdy.
Při suché metodě zpracování jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.
- Producent: Jose Mopan