Výběrová káva Brazílie INACIO SOARES z české pražírny Rusty Nails coffee roasters je charakteristická tóny oříšků, karamelu a sušeného ovoce.
Inacio je jedním z našich prvních přímých obchodních partnerů a dělá úžasnou práci v Mata de Minas. São Sebastião do Anta v regionu, kde sídlí Inacioova farma, není pro pěstování kávy tak dobře známý. Ve skutečnosti otec Inacia během svého mládí obchodoval především s komoditními kávami. Obchodníci se zelenou kávou řekli Jairovi, že na své farmě nikdy nebude schopen pěstovat výběrovou kávu. Ani sám Inacio neměl v úmyslu převzít farmu od svého otce, ale když Jairo skončil kvůli vážné nemoci, Inacio se na farmu vrátil a jeho vášeň pro pokračování otcova odkazu rozkvetla.
Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit a je zde riziko vzniku nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Nadmořská výška: 850 m.n.m.