Výběrová káva Brazílie VINHAL PB z pražské pražírny Rusty Nails Coffee Roasters je charakteristická tóny červené hroznové limonády, fialek a tropického ovoce.
Společnost Vinhal pěstuje vysoce kvalitní kávu v brazilské oblasti Cerrado Mineiro od roku 1988. Tento oceňovaný rodinný podnik se snaží produkovat kávy, které vynikají na domácím i mezinárodním trhu, a často experimentuje s postupy, které vytvářejí jedinečné aroma a chuť. Tato káva je skvělým příkladem toho, co může kombinace odborných znalostí a experimentování přinést.
Honey metoda v sobě kombinuje to nejlepší ze zpracování promytou anebo naturální metodou. V chuti také kombinuje chuťové aspekty obou metod. Šálek takto zpracované kávy bývá čistý s aciditou ovoce, s krémovým tělem a v chuti nalezneme cukrovou třtinu, karamel nebo fíky. Jak ale vlastně samotné honey zpracování probíhá? Třešně po sběru putují do loupačky jako při promyté metodě. Stroj je ale v tomto případě nastavený tak, aby po odstranění slupky zanechal na zrnku o něco více dužiny. Následně je káva přenesená na patio nebo africké postele k sušení. Zde se kávová zrna suší se zbytky dužiny, která na nich zůstala po loupání. Ta na povrchu zasychá a vzniká lepkavá vrstva. Z tohoto důvodu je zásadní důkladné a časté obracení. Zrna mají tendenci se k sobě hodně lepit čím vniká riziko nechtěných procesů. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou kávy hodně sladké, plnější, ale zachovávají si jiskrnou aciditu. Tento způsob zpracování byl původně vyvinutý v Brazílii jako experiment za účelem vyprodukování kávy s vysokou kvalitou a skvělou chutí za využití minimálního množství vody.
- Farnář: Rafael Ribeiro Vinhal
- Region: Fazenda Recanto, Serra do Salitre, Cerrado Mineiro, Brazil
- Nadmořská výška: 960 - 1040 m n.m.