Výběrová káva Bolívie VINCENT PAYE z britské pražírny Hasbean je charakteristická tóny maracuji, karamelu a rozinek.
Před několika lety Hasbean koupil malé množství vyrobené různými drobnými farmáři z malého města Copacabana v srdci Caranavi. V roce 2016 tato šarže pocházela pouze od jednoho výrobce. Vincentova farma se řídí principy tradičního a ekologického zemědělství, nepoužívá žádné chemikálie ani pesticidy. Starají se o svou půdu všemi možnými způsoby, aby zajistili, že budoucí komunity z ní budou moci i nadále těžit. Jeho rodina neustále sází nové zásoby a zvyšuje výnos a kvalitu bolivijské kávy. Máme to štěstí, že podporujeme výrobce, jako je Vincent, a jsme nadšeni, že vám můžeme přinést jeho kávy.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1500 m.n.m.
- Farma: Vincent Paye
- Odrůda: Red and Yellow Caturra