Představte si klidný moment s šálkem čaje Genmaicha, tradičního japonského zeleného čaje obohaceného o praženou rýži – ideální volba pro chvíle odpočinku nebo lehkého povzbuzení. Nechte lístky s praženou rýží jemně tančit pod hladinou horké vody a vychutnejte si nálev plný svěžích, hladkých tónů s náznakem praženého popcornu.
Kouzlo čaje Genmaicha spočívá v harmonickém spojení kvalitní zelené senchy a pražené rýže. Kombinace těchto dvou surovin vytváří lehký, zlatavý nálev, který nejen osvěží, ale i jemně zahřeje. Zelený čaj nebyl levnou komoditou, a tak chudší Japonci, aby použili méně lístků a přesto si dopřáli něco aromatického, přidávali do něj praženou rýži - tak vznikla Genmaicha. A jak už to tak bývá, vytvořili něco, co je dnes kulinářskou klasikou a nyní je tento čaj, původně určený pro nejchudší vrstvy, oblíbenou součástí tradiční čajové kultury v Japonsku. Genmaicha je perfektním společníkem k lehkým pokrmům a můžete ji připravit opakovaně – doporučujeme dva až tři nálevy.
Při přípravě čajů je velmi důležité dodržovat určitý recept, díky kterému bude čaj chutnat tak, jak má. Pro přípravu nastavte vodu na teplotu 70-80 °C, jelikož při vyšších teplotách by hrozilo, že se lístky senchy spálí. V neposlední řadě je také důležité dodržet určitý poměr čajových lístků a vody. V tomto případě je ideální poměr přibližně 3 gramy čaje na 120 ml vody a louhujte po dobu 1 až 3 minut, podle osobní preference.
- Složení: zelený čaj, pražená rýže
- Teplota: 70-80°C
- Čas: 1-3 minuty
- Počet nálevů: 2 - 3