Jílové u Prahy je městečko vzdálené asi 20 km od hlavního města České republiky. Ve středověku zde byly velmi známé zlaté doly, ale dnes je toto krásné místo známé něčím jiným. Jílové bylo vybráno jako středobod vesmíru
dvou lidí známých milovníkům kávy od Nového Zélandu po Londýn.
Gwilym Davies se v roce 2009 zúčastnil
Mistrovství světa baristů v Atlantě, a i když tomu sám nevěřil, odešel jako šampion (
video z vítězství najdete zde). Neusnul na vavřínech a zanedlouho spoluzaložil dnes již legendární londýnskou kavárnu
Prufrock. Svět kávy začal pomalu tesat jeho jméno do kamene.
Petra Veselá si v roce 2004 řekla, že zcela změní svůj život. Z původního plánu otevřít si v Jílovém cukrárnu musela kvůli potížím na úřadech změnit směr a z cukrárny se stala kavárna. Od té chvíle začala její kariéra v oblasti kávy stoupat ke hvězdám. Dvakrát
vyhrála Mistrovství ČR v přípravě kávy, napsala kultovní kávovou bibli
"Velká kniha o kávě", hodnotila kávové soutěže po celém světě a jednoho dne potkala
Gwilyma, který okamžitě pochopil, že jeho životní štěstí není v Londýně, ale 20 km od Prahy.
Gwilym a Petra se vzali a společně začali v Jílovém pořádat kurzy kávy pro laickou i odbornou veřejnost. Nebojíme se napsat, že vychovali téměř celou
novou generaci baristů, kavárníků a kávových nadšenců, kteří posouvají kávovou kulturu v České republice kupředu. V roce 2018 si řekli, že dalším krokem na jejich cestě za kávou je založení pražírny, a tak se zrodil
The Naughty Dog. Pražírnu pojmenovali po svých nezbedných jezevčících a práce mohla začít.
V pražírně jsou všichni do jednoho od přírody hraví (jezevčíci Jenny a Mája obzvlášť!) a proto neustále vymýšlejí a zkoušejí nové věci. Jedním takovým nápadem byla
barelová káva, tedy káva, která nějaký čas odpočívá v sudu od whiskey. Jak pro nás v Kofiu, tak pro naše přátele z Jílového u Prahy byla tato metoda zpočátku velkou neznámou, a tak jsme spojili síly a započali tento fascinující projekt.
Příběh tohoto sudu začíná před mnoha lety. Jeho rodiště leží za oceánem až v dalekém Tennessee. Dlouhé roky tam poctivě sloužil v americké palírně
Jack Daniels, kde v něm den co den zrála světově proslulá whiskey. Osud jej poté zavál do Evropy, přesněji do České republiky, kde další pěknou řádku let sloužil svému účelu. Za ty roky nasál hektolitry zkušeností a proto tak krásně voní!
Jenomže k vytvoření dobré “barelky” pouhý sud (přestože pěkně vyvoněný) a kvalitní káva nestačí. Je mnoho aspektů, které
Petra s Gwilymem na cestě za dokonalou barelkou museli vychytat. Například jakou metodou zpracovanou kávu zvolit – promytou, naturální nebo medovou? Nebo jak dlouho nechat zrnka v sudu odpočinout – den, dva, týden nebo měsíc?
Na tyto a spoustu dalších otázek postupně hledali odpovědi. Testovali různé kávy a různé délky “zrání” v sudu. Nakonec jsme společně zvolili
promytou Etiopii, kterou jsme nechali v sudu odležet jen několik dní. Chtěli jsme docílit výrazné chuti whiskey tak, aby zároveň Etiopie neztratila své charakteristické rysy a aby ji chuť alkoholu příliš neschovala.
Ve vašem šálku se můžete těšit na tóny karamelu, čokolády a lesního ovoce, které následují květinové chutě a v dozvuku je příjemná dochuť whiskey. Náš Kofio tip – tahle káva je dobrá i za studena! Když ji necháte vychladnout, whiskey tóny budou ještě výraznější. Ale nemusíte se bát, v kávě žádný alkohol opravdu nenajdete.
Chcete ji vyzkoušet?
Stačí kliknout na tlačítko koupit níže a zjistíte, zda ji ještě máme skladem!
KOUPIT