Káva z Etiopie v létě 2018
Káva je s Etiopií spjata od úplného začátku své existence. Právě o této Africké krajině se traduje, že je to rodištěm prvního kávovníku. Chuťově jsou kávy z Etiopie sladké a ovocné doplněné o tóny květin. Své charakteristické chutě získávají jednotlivé kávy díky kvalitním vulkanickým půdám a nadmořské výšce, v níž se Etiopie nachází. Přesvědčte se sami:
merchant
Výběrová káva Etiopie Yukro z pražírny Nordbeans je zajímavá charakteristikou čibišku, růžové vody a nektarinek. Letošní sezona by měla pro etiopskou kávu být jednou z těch přelomových – a nebo alespoň velkým příslibem do budoucna. Podařilo se totiž odstranit povinnost obchodování přes komoditní burzu ECX, což zvyšuje transparentnost káv a možnosti nezávislého chování kooperativ a jejich sdružení. Jsme rádi, že můžeme být u toho. Naše první káva z čerstvé sklizně pochází z regionu Jimma, nakoupena byla prostřednictvím unie Kata Mudaga. Byla zpracována kooperativou Yukro, která působí poblíž města známého kávového městečka Agaro. Kávovníky tu rostou v opravdu vysoké nadmořské výšce až 2200 m n.m. a většinou se zpracovávají promytou metodou. To je ostatně i náš případ. Yukro nás nadchlo svou hebkostí a skvělou kombinací květinových tónů a ovocné šťavnatosti. Pražíme ji především na filtr.
Pražírna
Charakteristika
Ibišek, Nektarinky, Růžová voda
merchant
Výběrová káva od farmáře Tesfayeho, kterého jsme měli možnost potkat osobně v Amsterdamu díky našemu partnerovi Trabocca. Suke Quto je farma, která se kromě pěstování kávy stará i o okolní lesy a pomáhá s budováním místní školy. Sdružuje farmáře, kteří pěstují pouze odrůdy Kurume a Welicho, které jim  dodává farmář Tesfaye. Farmáři dodržují přísné podmínky jak na kvalitu, tak na organické postupy při pěstování.  Zpracovatelský závod: Suke Quto Farma /farmář: Suke Quto /Tesfaye Nadmořská výška: 1800 – 2200 m.n.m Odrůda: Kurume, Welicho Acidita: střední
Pražírna
Charakteristika
Broskve, Čokoláda, Meloun
merchant
Výběrová káva Etiopie Guji Highland (espresso) z pražírny Candycane coffee s charakteristikou borůvkového džemu, smetany a limetky. Guji Highland je rodinná farma, která se nachází poblíž města Shakisso v oblasti Oromina. Majitelem farmy je pan Wodessa Yachisi, který farmu založil v roce 2012. Farma má rozlohu 250 hektarů a kávu zde pěstují ve stínu původního etiopského lesa ve výšce 2000 až 2300 m.n.m.. Produkce farmy je 100% organická. Momentálně se všechna káva z farmy zpracovává suchou metodou, kdy se zrna po sklizni ručně vytřídí a nechají se sušit na afrických postelích po dobu až 21 dnů. Poté se vyloupou a znovu vytřídí. V šálku můžete najít chuť borůvkového džemu, smetany a limetové kůry.  
Pražírna
Charakteristika
Borůvky, Limetka, Smetana