Káva na filtr - Aeropress, Chemex, V60
Hledáte výběrovou kávu na filtr? Máte doma Aeropress, Chemex nebo Hario V60? Pokud jste na obě otázky odpověděli ano, tak jste na správném místě. Příprava kávy pomocí filtrované metody se stává stále populárnější a proto jsme se rozhodli vybrat 4 kávy z českých a slovenských pražíren, které stojí za ochutnání. Přejeme krásné kávové dobrodružství. #jeduvyberovku
merchant
Výběrová káva od slovenské pražírny Green Plantation El Salvador Miramar byla zpracováná honey metódou a v její chuti naleznete svěží chuť bobulového ovoce s květnatou dochutí. Farma se nachází v úpatí sopky Ilamatepec. Vulkanická půda a osvěžující vánek z tichého oceánu tvoří vynikající podmínky pro pěstování kávy v tomto regionu. Na farmě se pěstuje specifická odrůda Bourbonu - Bourbon Elite která je prestižní odrůdou v El Salvadoru. Sklizeň této kávy proběhla loni. Farmář, Dr. Mauricio Saurbrey je známý svou vysokou precizností při pěstování kávy. Ke každé kávové třešni přihlíží samostatně a tak se v šálku této kávy můžete těšit na ozajsnú pecku! Pražírna Green Plantation pochází z jihu Slovenska. Unikátností této pražírny je fakt, že jeden ze zakladatelů žije v USA a druhý právě na Jihu Slovenska....
Pražírna
Charakteristika
Bobulové ovoce, Květy kávovníku
merchant
Výběrová káva Ekvádor Rosa Abad je mikro lotem slovenské pražírny Illimité Coffee Roasters. Chuťový profil kávy obsahuje čerstvý ananas, mango, květiny a ovoce. Rosa je velmi pokorná a pracovitá žena. V Ekvádoru je známá především svou ekologickou farmou, kde se projevuje její celoživotní práce s kávou. Kromě kávy je proslulá také svým vynikajícím sýrem, který dodává místním restauracím ve městě Zumba. Rosa dosud získala mnoho ocenění za své micro-loty, aktuální dokonce aspiruje na vítěze nejlepší "Specialty Grade" kávy v Ekvádoru. Její ekologická farma je v nadmořské výšce 1710 m a nachází se na idylickém místě v pohoří Rancho Carmen. Pohádkovou scenérii této farmě dodává i blízký vodopád. Na farmě Rosa pěstuje především variety Caturra, Pacas a Typica. Farma se táhne až do údolí, kde je možné...
Charakteristika
Ananas, Květiny, Mango
Tělo kávy je středně silné, chuťově velmi vyrovnané. V chuti dominují hlavně sladké a čokoládové tóny se středně silnou aciditou citrusů. Dochuť se nese v podobném duchu a můžeme v ní najít zelené jablka a hořkost grapefruitu. Roberto Brenes se rozhodl stát farmářem v roce 2006, kdy koupil pozemek v regionu Chiriqui, jen 2 km od hranic s Kostarikou. Svou kávovníkových farmu pojmenoval po své dceři Aurore. Roberto pracoval celý život s financemi a byl bankéřem, ale tento život ho začal nudit a rozhodl se pro malé dobrodružství. Na nově zakoupeném pozemku nejprve zasadil stromy jako základ pro zdravý růst kávovníků (kávovníky mají rádi stín). Rozhodl se, že bude pěstovat jen 2 odrůdy kávovníků, a to Geishu a Catuai....
Pražírna
Charakteristika
Čokoláda, Jablko, Šťavnaté citrusy
merchant
Výběrová káva Etiopie Reko Koba washed od liberecké pražírny Nordbeans. Ke kávě ze závodu Reko Koba nás přivedl inovativní způsob práce majitele závodu pana Shonta Werku a jeho týmu v čele s paní Firewoyne Tesfaye. Na úpatí stejnojmenné hory Reko tak v srdci woredy Kochere vzniká něco, po čem prahnou zvědavé jazyky evropských a amerických milovníků výběrové kávy - ty naše nevyjímaje. Třešně určené pro promyté zpracování se nejprve máčejí v tancích, kde se oddělí zrna, která nemají 100% kvalitu. Dále jsou oloupány diskovým strojem a fermentovány po dobu 72 hodin s dvojí výměnou čerstvé vody. Po promytí se suší na vyvýšených postelích zhruba 7-10 dní. Kávu pražíme hlavně na filtr, kde vynikne její úžasně lehká chuť broskví, javorového sirupu a zeleného čaje. Se zpracováním při letošní sklizni...
Pražírna
Charakteristika
Broskve, Javorový sirup, Zelený čaj