Další novinkou v naší produkci je výběrová káva z promývací stanice Macuba ve Rwandě. Hned při prvním cuppingu nás tato konkrétní káva okamžitě zaujala svou komplexní a vyváženou aciditou a dochutí hroznů. Budeme rádi, pokud podobně zachutná i vám.
Stanice Macuba leží v jižní části Rwandy, poblíž hranic s Burundi v regionu Nyamasheke, známém vysokým potenciálem pro pěstování kvalitní kávy. Káva je tu pěstována ve vysokých nadmořských výškách na organicky velmi kvalitní půdě s vysokým podílem písku a vyšší kyselostí. V oblasti je také dostatek sezónních srážek a tak má výběrová káva z oblasti vynikající kvalitu. Promývací stanice pak má ještě svůj vlastní režim třídění kvality kávy z okolních farem aby dosáhla co možná nejlepších výsledků bez vizuálních a chuťových defektů.
Tento lot je složen z odrůdy Bourbon a je zpracovaný klasickou promytou metodou. Zralé třešně jsou po protřídění z povrchu vyloupány a ve fermentačních tancích fermentují asi 12 hodin než je možné je zcela zbavit dužniny. Po promytí následuje třídění dle velikosti a váhy do 4 různých kategorií. V naší nabídce je káva pouze té nejtěžší kategorie a nejvyšší kvality. Tato káva po zatřídění je ještě máčena cca 24 hodin než se přistupuje k rovnoměrnému sušení. Káva je na 12% vlkosti usušena zhruba po dvou týdnech.