Farma La Esmeralda se nachází v oblasti Sierra Minas San Augustín Acasaguastlán. P5íběh kávy tu začal na počátku šedesátých let ve chvíli, kdy Romelio Ramirez zakoupil farmu Los Balsamos. Současná farma La Esmeralda je částí této bývalé větší farmy k jejímuž dělení došlo při dělbě dědictví v rodině Ramirez.
Na této farmě jsou pěstovány odrůdy Bourbon, Caturra a Catuai na celkové ploše 56ha. Jak se sluší na kávy výběrové kvality jsou všechny třešně sklízeny ručně tak, aby se do zpracování dostaly pouze plně zralé. Tento mikrolot je vybrán ze sklizně začátku roku 2017 a byl zpracován mokrou metodou ve zpracovatelské stanici přímo na farmě. Při zpracování kávových třešní zde dochází k mechanickému zbavení slupky a následné 12ti hodinové fermentaci. Poté jsou plody promývány, tříděny a 2-3 týdny sušeny na stolech.