Rádi bychom Vám představili Fifty espresso. Je to naše vymazlená káva, na jejímž „naladění“ jsme pracovali téměř 3 měsíce. Jedná se o směs 4 káv z Amerického kontinentu, tedy:
25% Mexiko Monte Alban
25% Nikaragua La Mia honey
25% Guatemala San Antonio
25% Nikaragua Los Cipreces
Pojďme si tento espresso blend a jeho filozofii blíže představit v následujících bodech:
- Fifty espresso je káva pražená stylem tzv. amerického espressa, což je o malinkatý kousek tmavší stupeň pražení, než u našich běžných „espresso roastů“
- díky tmavšímu pražení je Fifty espresso vhodné jak do profesionálních espresso kávovarů, tak do tzv. kancelářských a domácích automatických kávovarů
- vyznačuje se téměr nulovou aciditou (kyselostí) a plným tělem s velkou mírou sladkosti
- při pražení se stále pohybujeme v mezích 1. cracku, což znamená, že káva nebude po delší době v balení zapáchat tak, jak tomu bývá u tmavého italského stylu pražení, kde se oleje „derou“ na povrch zrnka.
- cuppingové skóre všech káv, které jsou v blendu obsaženy, se pohybuje mezi 83-85 body, dle stupnice SCAA. Jedná se tedy o výběrovou kávu. Samozřejmostí je, že kávy jsou 100% arabika.
- Fifty espresso se skláda ze 4 druhů káv proto, abychom byli schopni udržet chuťový profil kávy po celý rok. Vzhledem k tomu, že používáme zejména kávy z aktuálních sklizní, občas se stane, že nějaká z káv dojde. Nahradíme ji pak novou, a to s minimálními následky na chuťový profil.