Vánoční krabička s celkem 600 g kávových zrnek z různých koutů světa v celkem 4 sáčcích od české pražírny Kmen Coffee Roasters, z nichž si 3 vychutnáte na filtru a 1 můžete i na espressu. Každou adventní neděli si tak můžete otevřít nový sáček dobrodružství. Za ilustracemi samotné krabičky stojí Petra Bolková ve spolupráci s Jaroslavem Exnerem.
Co se skrývá uvnitř?
Keňa Kirura AB
Začínáme zlehka, a to promytou Keňou Kirura AB. Je to šťavnatá Keňa, na kterou jsme se všichni moc těšili. V chuti najdete černý rybíz a brusinkový džus, který doplní sladkost třtinového cukru. Tato káva byla vypěstovaná drobnými farmáři v regionu Kiambu nedaleko města Nairobi v nadmořské výšce 1800 m n. m. Na zdejších polích dozrály kávové třešně odrůd SL28, SL34 a Ruiru11.
Zrnka byla následně zpracována promytou metodou v promývací stanici Kirura, podle níž nese samotná káva název. Právě v Kiruře byla jednotlivá zrnka zbavena dužiny, řádně propláchnuta, a nakonec fermentována v uzavřených sudech po dobu necelých 24 hodin.
Kostarika Cordillera del Fuego
Z druhého balíčku máme opravdu radost a doufáme, že ji budete mít i vy. Je to Kostarika Cordillera del Fuego zpracovaná anaerobně honey metodou. Při prvním doušku vás překvapí lehkost s nádechem jablečného štrúdlu, druhý doušek vám připomene vanilkový krém a při tom třetím vám to všechno dojde; cejlonská skořice aneb Vánoce jsou za rohem.
Tato zrnka pochází z farmy, kterou již 35 let vlastní Luis Campos, inovativní člověk nebojící se se zpracováním kávy experimentovat. Kávové třešně, odrůd caturra a catuai, Luis uzavřel do sudů bez přístupu vzduchu a nechal je 24 hodin fermentovat. Poté nechal kávu několik dní sušit na afrických postelích za pravidelného obracení.
Nikaragua Finca Aurora
Třetí balíček skrývá karamelovou Nikaraguu. Je to tak, NI-KA-RA-GUU! A co víc? Tahle káva je pro nás výjimečná tím, že celý proces zpracování prošel pod rukama naší kamarádky Zuzky, která místním farmářům pomáhá snad úplně se vším. Od výběru odrůd, dovozu, vývozu nebo třeba zpracování. Tahle holka je prostě šikula a my jsme vděční, že ji známe. A jaká je? Představte si chuť zkaramelizovaných vlašských a pekanových ořechů v čokoládě. Mňam. Upražili jsme ji jako omni roast, takže si ji vychutnáte na filtru i na espressu. Na espressu nám chutná i o fous víc.
Káva je odrůdy Parainema a farmáři ji zpracovali honey metodou. Vyloupali kávové třešně na speciální loupačce úplně bez vody, aby se nevymylo ani trochu cukru a káva zůstala co nejsladší. Poté nechali kávu sušit na vyvýšených postelích i s drobnými zbytky dužiny, které kávě dodávají ještě větší sladkost.
Překvapení
A čtvrtý sáček je překvapení! Limitovaná edice s blízkovýchodní náturou. Je jí jako šafránu, a to doslova. Do Evropy se dostalo pouze 200 kg a polovina z toho putuje právě do naší vánoční krabičky. Je sladká jako cukrkandl a voňavá jako růže. A víc neřekneme, protože překvapení patří pod stromeček.