Opět se nám po roce vrátil svátek všech zamilovaných, tedy všech kávomilů, jejichž srdce bije pro výběrovku! Pražírna Hayb si na oslavu tohoto láskou obklopeného svátku připravila pořádně speciální zrna a my už teď víme, že bez nich nebude mít Valentýn tu správnou voňavou šťávu! V šálku této barelky na vás čekají aromatické tóny Cuba libre, sladké jahody a hořké čokolády.
Pro zrání v sudech byl použit velmi speciální sud, který byl nejprve naplněn americkým bourbonem na 4 roky a po vyprázdnění byl převezen na Jamajku, kde se do něj nalil jamajský rum. Poté, co rum zrál 8 let, byl sud odeslán do polského řemeslného pivovaru Artezan, který v něm 14 měsíců nechal zrát svůj velmi speciální extrémně hustý Imperial Stout. Hned po vypití piva ze sudu jsme ho odvezli do pražírny kávy a nechali v něm zrát keňskou kávu Gakuyu-Ini. Kávu zrající v sudu jsme smíchali s naturální etiopskou kávou Guji a výsledek je prostě fenomenální!
Třešně z této oblasti Keni jsme měli v nabídce již mnohokrát. Gakuyu-Ini se nachází v okrese Kirinyaga v centrální části Keňské vysočiny a je členem družstva Thirikwa. Mlýn se nachází na krásném, úrodném, lesnatém místě a je obklopen tisíci malých farem. V Keni je pěstování kávy jakýmsi „vedlejším zaměstnáním“, často mají farmáři jednoduše další, drobné pozemky, na kterých kávu pěstují. Teprve ve zpracovatelských stanicích – mlýnech – probíhá výběr a zpracování třešní.
Tato etiopská káva byla vypěstována místními drobnými pěstiteli v etiopské oblasti Guji. Producenti v této oblasti jsou součástí pěstitelského sdružení, na které dohlíží společnost Wolichu Wachu Industry PLC, která také provozuje mokrý mlýn v Muda Tatesa, v němž byla tato káva zpracována. Společnost Wolichu Wachu Industry PLC spolupracuje s producenty v osmi různých sdruženích Kebele v okrese Uraga Woreda v Guji a provozuje také čtyři různé zpracovatelské závody v regionu.
- Nadmořská výška: 1700 - 1800 a 2175 m n. m.