Užijte si sladkého a šťavnatého zážitku s touto lahodnou kávou. Tato promytá kávička z Ugandy je plná čokoládových tónů kakaových nibsů, ovocných tónů rybízu, s lehkou dochutí po vanilkovém koření. Vše dohromady tvoří dokonalou kombinaci pro milovníky sladkých a ovocných chutí v jejich šálku espressa.
Káva se jmenuje podle okresu ve východní Ugandě a nachází se nedaleko keňských hranic na hoře Elgon. To znamená, že zde panují ideální terénní a klimatické podmínky pro pěstování výběrové kávy. Pěstovány jsou zde odrůdy podobné těm keňským (SL14, 28 a 34), které v kombinaci s vysokou nadmořskou výškou (okolo 2 000 m n. m.) dosahují výraznějších chuťových profilů.
Stanici vede Ben Mukhone, místí podnikatel, který se spojil s exportérskou firmou Ibero a společně, v roce 2021, vybudovali tento projekt. Do stanice dodává kávu zhruba 400 místních farmářů.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1700 - 2300 m n. m.