Výběrová káva Uganda MIWU z britské pražírny Square Mile je charakteristická tóny jablečného koláče, medu a rybízu.
Tradičně známá oblast pěstování robusty v posledních letech registruje obrat průmyslových partnerů, kteří obrátili svou pozornost na ugandské pěstitele arabiky. Původ je soustředěný do dvou hlavních oblastí. Východ, hraničící s Keňou, produkuje především promyté kávy. A jihozápad, vybíhající proti Rwandě a Demokratické republice Kongo, známé kávami zpracované naturálním procesem. Miwu je kombinovaná mikro šarže 71 drobných farmářů, kteří dodávají své třešně do mycí stanice The Coffee Gardens, která se nachází na svazích hory Elgon ve východní provincii Ugandy. Malá zpracovatelská stanice The Gardens Washing Station odvádí pozoruhodnou práci v oblasti transparentnosti a sledovatelnosti kávy a zároveň nabízí mimo sezónu školení zemědělcům, včetně správných zemědělských postupů, agrolesnictví a finanční řízení.
Káva je zpracována promytou metodou, kdy je po ruční sklizni těch nejzralejších plodů přemístěna do strojů, kde je mechanicky odstraněna slupka obalující zelenou kávu. Pod touto sluplou se nachází vrstva slizu, která je omyta v promývacích kanálech odkud následně káva putuje na vyvýšená sušící lůžka, kde je ponechána několik dní na Slunci, přičemž je pravidelně převracena, aby tak došlo k jejímu rovnoměrnému prosušení. Během tohoto procesu je přísně hlídána úroveň vlhkosti jednotlivých pecek, aby bylo dosaženo té optimální. Káva se při tomto procesu zároveň třídí a až poté je teprve připravena pro export.
- Producent: 71 drobných farmářů
- Mycí stanice: The Gardens Washing Station
- Nadmořská výška: 1.800 - 2.200 m.n.m.