Parádní Uganda od Beansmith.s na espresso je opět zde. V chuti najdete sladké mandarinky, čerstvě natrhané lesní ovoce a čokoládu. Ochutnejte tuto příjemnou kávu i vy.
Za celou zpracovatelskou stanicí stojí projekt The Coffee Garden, který byl založen v roce 2017 s cílem produkovat výjimečnou výběrovou kávu etickou cestou a najít transparentní přímou cestu až ke konzumentům kávy. Loňský rok projekt, za podpory pražíren, trénoval farmáře v lepších agrikulturních praktikách, lepších sklízecích technikách a v pěstování kávovníků ve stínech stromů. Jen v červenci vysadili ve stínu přes 8 300 stromů. Letos trénink samozřejmě pokračuje. Navíc se Coffee Garden letos podílí na výstavbě toalet pro tři základní školy v okolí. Zpracovatelská stanice spolupracuje s farmáři, kteří produkují mikroloty po dobu posledních pěti let. Majitelé znají každou farmářskou rodinu a farmu, která jim třešně dodává, jelikož žijí v horách kolem šesti set metrů nad promývací stanicí. Mikroloty na zpracovatelské stanici jsou sestavovány podle data sběru a podobného chuťového profilu. Proto se jednotliví farmáři mohou svou kávou podílet na vícero mikrolotech. Tento mikrolot je pojmenovaný po vesnici Gombe, kde mnoho z farmářů žije. Do hodiny od sklizení jsou třešně doneseny dolů do zpracovatelské stanice v padesátikilových pytlích takzvanými runnery – zhruba sto šedesát žen a mužů z místní komunity.
Ještě v den sklizně začíná proces zpracování promytou metodou. Nejdříve jsou kávové třešně oloupány a poté nastává typická fermentace, která začíná lehkým propláchnutím, pokračuje namočením třešní do studené horské vody, kde jsou ponechána v chladu po dobu čtyřiceti hodin, před finálním promytím. Nakonec jsou zrnka pomalu rovnoměrně sušena na výsledných 11 % vlhkosti. Před exportem ještě všechna prošla důkladným přetřízením na dvanácti různých třídících stanovištích.
- Nadmořská výška: 1 800 - 2 200 m n. m.