Výběrová káva Uganda Charles Kironzirwe z české pražírny Fifty Beans je charakteristická tóny čokodortíku s malinami, ořechy a fíky.
Ugandské kávy byly donedávna ve světě výběrové kávy velkou neznámou. Zejména chabá infrastruktura v celé zemi způsobila, že perfektní kávový potenciál této země nebyl velmi dlouho naplněn. A to se rozhodl změnit rozený kanaďan Kingsley Griffin. Ugandu poprvé navštívil kvůli výletu za místními gorilami a zamiloval se do zdejší krajiny natolik, že se rozhodl koupit zde pozemek. Ze začátku to byl celkem boj, ale po 7 letech je z Kingsleyho opravdový farmář, který se nebojí na své farmě Kingha Estate skutečně experimentovat.
Sehnat tedy v Ugandě opravdu kvalitní mikrolot byl donedávna celkem problém. Letos jsem ovšem narazil na kávu od ambiciózního agronoma Charlese Kironzirwe. Ten již 4 rokem spolupracuje se společenstvím farmářů Kingha Estate (od kterých jste kávu měli loni) a společně se snaží vytvořit hybridy kávovníku, který by byly mnohem odolnější proti škůdcům a nemocem.
Tento lot pochází z Charlesovy farmy, která má rozlohu 2,4 hektaru a nachází se v jihozápadní Ugandě v okresu Rukungiri.
Charles třešně sesbíral a následně je Kingha Estate zpracovali naturální metodou. Pro sušení třešní byly použity vyvýšené africké postele.