Tato UGANDA BUWOBODEYA z české pražírny Birdsong Coffee vás zavede do srdce východní Ugandy. Když se první doušek dotkne vašich rtů, objeví se čajové tělo doplněné tóny zralého angreštu a černého čaje. Závěrečný pralinkový pocit na jazyku zůstane dlouho ve vaší paměti.
Káva pochází z východní Ugandy ze sousedství Národního parku Mount Elgon. Farmáři zde žijí se svými rodinami obklopeni kávovými zahradami, které se rozprostírají na úrodných stráních hor vulkanického původu. Mikrolot je pojmenován po vesnici Buwobodeya, kde žije většina ze 144 farmářů, kteří svou kávovou sklizní přispěli do tohoto lotu. Jejich zahrady leží ve vysoko položených (až 2200 m n. m.) místech nad promývací stanicí a náročný terén znemožňuje dopravovat kávové třešně do promývací stanice prostřednictvím zvířat či techniky. Vypomáhají tzv. "runners" - muži a ženy, zaměstnanci z místních komunit. Až třikrát za den snášejí mnohdy 50 kg pytle s čerstvě natrhanými kávovými třešněmi a překonávají zhruba 600 výškových metrů na dvou kilometrech! Farmáři se velmi často věnují pěstování více plodin a káva je pouze jednou z nich. Za dobu působení rozdali The Coffee Gardens mezi místní farmáře již více než 13 tis. sazeniček vhodných stromků a zaučili je, jak o ně správně pečovat. Cílem The Coffee Gardens je produkovat v Ugandě výběrovou kávu v úzké a transparentní spolupráci s místními farmáři. Společnost klade důraz nejen na kvalitu kávy a modernizaci zpracování, ale také na etiku práce, udržitelné pěstování a ekologicky šetrné postupy. Jednou z klíčových osob projektu je Dana, spoluzakladatelka BirdSong Coffee.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.