Směs THE FILTER BLEND od pražírny Square Mile je opět tady. Tentokrát se ale jedná o blend promytých káv z Hondurasu a Východního Timoru. V aktuální verzi tedy vstupuje na scénu La Cidra z regionu Lempira v Hondurasu a poprvé se zde představuje Eratoi z regionu Letefoho ve Východním Timoru. Šálek této kávičky je čistý, vyvážený a středně plný s tóny klementinek, karamelu a mandlí. Je to naprostá lahůdka, kterou si budete chtít nechat ve skříni, abyste měli doma vždy lahodnou kávu.
La Cidra, produkována Renatem Sánchezem se nachází se v oblasti Lempira v Hondurasu a v nadmořské výšce 1750 metrů nad mořem, což představuje ideální podmínky pro pěstování kávy. Renato se svou farmou přináší do světa kávy unikátní zkušenost a ve spolupráci s Beneficio San Vicente, vedeným Benjaminem Pazem, se věnuje suchému mletí a marketingu. Jejich snahy jsou zaměřeny na vytváření káv s vynikajícími profily, které často vyhrávají kvalitní soutěže. Práce s Renatem a jeho farmou je vzrušujícím novým krokem pro známý mlýn a přináší nové perspektivy do známého kávového regionu.
Společnost Karst, která je komunitním podnikem, nakupuje kávu výhradně od 30 producentů z okolí vesnice Eratoi ve Východním Timoru. Zemědělci mají větší výdělečný potenciál díky zpracování a sušení svých lotů na farmě. Může to však být složité z hlediska konzistence, protože každý lot prochází během této kritické fáze mírně odlišnými protokoly a klimatickými výkyvy. Aby se tyto problémy vyrovnaly, vedoucí farmář Simão Pedro de Deus (rovněž zaměstnanec společnosti Karst) pravidelně navštěvuje farmy všech třiceti producentů a nabízí jim podporu při školení a kontrole kvality.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila praávě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Blend: 50% La Cidra, 50% Eratoi