Ze všech informací a příběhů o kávě jde člověku hlava kolem. Alespoň takto to vnímají zakladatelé pražírny We Are Here. Proto si pro své zákazníky připravili jednoduchou nabídku, kterou tvoří káva pouze z pěti různých zemí světa. Mezi ně také patří i tato bezkofeinová The Decaf. Co bylo této kolumbijské kávě ubráno na kofeinu, bylo přidáno na zajímavosti: tóny papáji, rebarbory, fíků a hořké čokolády spolu fungují v dokonalé harmonii. Dopřejte si lahodný šálek kdykoliv!
Tato káva pochází z oblasti Argelia nacházející se na jihozápadě departementu Cauca. Cauca je čtvrtým největším producentem výběrové kávy v Kolumbii — kávu zde pěstuje asi 90 000 drobných pěstitelů (každá farma má přibližně 1 ha). Ačkoliv se tito zemědělci snaží vytvářet sdružení mají velmi omezený přístup na kávový trh a tedy k zisku férové odměny za jejich úrodu. Oblast Argelia je je již mnoho let sužována občanskými nepokoji a nelegálním obchodem s drogami. Proto je pro místní rodiny a producenty výdělek legální cestou velmi nesnadným úkolem.
V roce 2020 zahájil Siruma Coffee — malý vývozce vedený ženami — projekt na podporu pěstitelů v oblasti Argelia. Tento projekt, který trval 15 měsíců, byl schopen díky financování USAID (United States Agency for International development) podpořit 5 zemědělských sdružení (asi 220 rodin). Pomoc spočívala zejména v technické asistenci a vzdělávání (před, po, i během sklizně). Siruma Coffee se následně spojila se společností Falcon Coffees a vytvořila tak obchodní spojení pro zemědělce, kteří konečně získali férovou odměnu za svou práci. V první fázi projektu se školení zúčastnilo celkem 165 producentů, z nichž celkem 92 dodalo kávu do Sirumy. Všech těchto 92 producentů obdrželo za svou kávu v průměru o 9,5 % vyšší cenu, než je sazba na místním trhu.
Kvůli nelehké situaci pěstují farmáři (vyjma odrůd Typica, Tabi, Caturra, Castillo a Colombia) také menší množství potravin (banány, avokáda a pomeranče), díky čemuž získají další příjem. Při sklizni sbírají s rodinou zralé třešně a dělají to každý týden, protože káva dozrává v různých fázích i na tak malých pozemcích. Po sklizni třešně omyjí a vyplavou, poté kávu rozvlákní a nechají ji přes noc 12-18 hodin fermentovat. Poté se mokrý pergamen vyplaví, odstraní se nedozrálé plody a suší se 8 až 14 dní v parabolických sučárnách nebo na krytých terasách. Následně je káva odvezena na kontrolu kvality. Všechny kávy, které splňují požadované kvality, jsou vykoupeny.
10p (2,81 Kč) z každého zakoupeného balíčku této kávy je věnováno organizaci Missing People UK.
- Producent: Cauca/Siruma
- Metoda dekofeinizace: Sugar Cane
- Nadmořská výška: 1 700 - 2 000 m n. m.