Thajsko není jen zemí překrásných pláží s průzračně čistým mořem. Svou nadmořskou výškou a nádhernou přírodou navíc nabízí i ideální podmínky pro pěstování chutné kávy. Je libo dezert? Tato anaerobka vás totiž nadchne chutí podobné oblíbeném štrůdlu. Opravdu. Můžete se těšit na aroma červených jablek, skořice a vlašských ořechů. To celé doplní čokoládový finiš.
Doi Saket je nejstarší oblastí pěstování kávy v Thajsku, která se nachází v provincii Chiang Mai. Již koncem 70. let zde byly vysazeny první stromy odrůdy Arabica, které byly součástí programu náhrady opia a nikdy nebyly nahrazeny odrůdami s vyššími výnosy jako v mnoha jiných regionech. Mladí lidé v současnosti pěstují kávu s vášní, s ohledem na reálný plán budoucnosti pěstované kávy, a ne jen jako na profesi diktovanou nutností. Tato vášeň a odhodlání činí z Thajska zajímavou zemi pro nové objevování potenciálu výběrové kávy a tahle zrnka jsou toto přímým důkazem.
Tato kávička je jednoduše výjimečná. Jedná se totiž o experimentální lot, na jehož přípravě společnost Beanspire spolupracovala s mladým párem Nui Intakad & Aoy Jaisooksern, který před sedmi lety opustil práci "bílých límečků" ve městě a vrátil se na kávovou farmu svých rodičů, kde nyní dělá zázraky. Aby plně vynikl potenciál téhle kávy, rozhodlo se, že se zpracuje anaerobně. Ve zkratce se jedná o metodu, kdy se kávová zrnka nechávají fermentovat v prostředí bez přístupu kyslíku. Takový postup pak výsledné kávě propůjčuje výrazné ovocné aroma a neodolatelnou cukernatost.
- Nadmořská výška: 1.100 - 1.400 m n. m.