Prostě kafe na každý den! Jednodruhová káva Single z české pražírny Fiftybeans přesně tento požadavek splňuje. Vychutnejte si tak každý den směs chutí červeného ovoce a čokolády podpořené melasou.
Aktuálně si můžete vychutnat promytou kávu odrůd Castillo a Caturra od kolumbijského farmáře Johna Hurtado. John žil 30 let v USA, ale vrátil se do Kolumbie, kde převzal kávovou farmu Mahusa po svém otci. Kromě produkce perfektní výběrové kávy se také věnuje obnově fauny a flóry okolo farmy. Káva je pražena na pražičce Loring S15 Falcon, která využívá konvekci jako hlavní zdroj tepelné energie. Tento přístup umožňuje velmi precizní práci s chuťovými nuancemi kávy, čímž se zachovává vysoká šťavnatost i sladkost.
Při promyté metodě zpracování kávy procházejí třešně nejprve loupačkou, která odstraní slupku i dužinu, přičemž zůstanou zelená kávová zrna s některými zbytky dužiny. Zrna se poté fermentují několik hodin, aby se zbývající dužina snadněji oddělila. Následuje oplachování vodou, které odstraní zbytky cukru a dalších nečistot. Poté se káva suší na slunci, často na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. Pokud počasí nepřeje, používají se mechanické sušičky. Káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny. Tato metoda je oblíbená pro svou schopnost zachovat jasné charakteristiky odrůdy a terroiru, což zrnkům propůjčuje čistou a lahodnou chuť.
- Nadmořská výška: 1 700 m n.m.
- Farmář: John Hurtado