Výběrová káva Rwanda SHYIRA z dánské pražírny La Cabra Coffee je charakteristická tóny svěžích citrusů a květin.
Již druhým rokem spolupracujeme s renomovanými rwandskými výrobci Muraho Trading Co. Kávy, které Muraho produkuje, jsou jednoduše jedny z nejlepších rwandských šarží, které jsme v La Cabra ochutnali a bratři Gaudam a Carthick Anbalaganovi, kteří projekt vedou, patří mezi nejinovativnější producenty v zemi. Gaudam a Carthick vyrůstali ve Rwandě, ale jako teenageři se přestěhovali do Wellingtonu na Novém Zélandu. Po ničivém dopadu genocidy v roce 1994 na zemi cítili, že se musí vrátit a podílet se na obnově a znovuzískání země, kterou vždy nazývali domovem. Opustili tedy život na Novém Zélandu, přestěhovali se zpět do Rwandy a začali pracovat na projektu, kterým se stal Muraho. Od té doby se jim daří stále více a nyní vlastní několik stanic v různých oblastech Rwandy, kde se káva pěstuje, a vyvážejí ji do nejlepších světových pražíren. Jsou také inovátory, kteří v roce 2016 jako první začali vyrábět a vyvážet naturálně zpracovanou kávu ze Rwandy poté, co několik let usilovali o povolení vlády.
Proces mytí zahrnuje úplné odstranění třešní i slizu z vnější strany pergamenu pomocí tření, fermentace a vody. Po sklizni se kávová třešeň rozřízne kovovým nebo ostrým plastovým nožem. Při promyté metodě je důležité, aby byl ze semene odstraněn veškerý sliz, který ponechává pouze chuť, jež se vyvinula v buněčné struktuře semene před zpracováním.
- Nadmořská výška: 1900 m n. m.
- Sběr: Květen 2021