Pokud hledáte lehkou a květinovou kávu, máme pro vás skvělou volbu. Tato plně promytá kávička z Rwandy od pražírny Cabana Coffee Roasters vás okouzlí sladkým aroma medu, jemně ovocným aroma hrozna s květinovými tóny v závěru. Užijte si každý doušek této jemné kávičky i vy.
Promývací stanice Kayumbu se nachází v okrese Kamonyi v jižní provincii Rwandy v nadmořské výšce 1720 m n. m. V promývací stanici pracuje více než 1000 drobných pěstitelů kávy z okolních kopců, které leží v nadmořské výšce 1600 až 2100 metrů. Vzhledem k tomu, že v regionu je mnoho podobných stanic, zemědělci si tím pádem mohou vybrat, které stanici budou prodávat své netříděné kávové třešně. Stanice Kayumbu proto přijímá téměř každou dodávku (aby zabránila pěstitelům kávy prodávat kávu jinam) a kávové třešně třídí v přísném procesu tak, aby splňovaly vysoké standardy kvality této stanice. Nejprve se odstraní kávové třešně horší kvality a nezralé třešně (flotace), poté se zkontrolují zbývající třešně, zda nemají viditelné vady. Zpracovávají se tedy pouze ty nejlepší kávové třešně.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila praávě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1600 – 2100 m n. m.