Sladké pohlazení na jazyku, to je výběrovka Rwanda HORIZON z české pražírny Father´s Coffee Roastery. Ovocná kávička, plná tónů zralého ananasu a sladkých mandarinek. Šálek je komplexní, hlavně díky vanilkovému ocásku, který tuto sladkou triádu uzavírá. Tato zrnka se vám jen tak neomrzí.
Rwanda má za sebou poměrně nedávnou, turbulentní minulost. Následky genocidy v roce 1994 jsou stále znatelné, a to i na stanici Horizon. Ta přestala fungovat v roce 2006, kdy byl její majitel zatčen za spolupráci na genocidě. Od roku 2018 má stanice nového majitele, který hned v tom roce pořídil nové technologie a dal se do produkce výběrové kávy. Díky tomu teď můžete ochutnat jeho výbornou sklizeň promyté kávy.
Leo Fidele Ndagijimana koupil nevyužívanou zpracovatelskou stanici v regionu Huye v roce 2018. Při vedení stanice využívá dlouholetých zkušeností z vedení jiných stanic v západní Rwandě. Název Horizon vybral jako odkaz na to, že se v oblasti kvality hledí pořád za horizont a hledá nové příležitosti a dovednosti jak zpracovávat kávu lépe. Stanice aktuálně zaměstnává 94 lidí, z toho 4 na plný úvazek. 70 % zaměstnanců tvoří ženy.
Během sklizně jsou kávové třešně denně dodávány místními zemědělci na zpracovatelskou stanici. Zde se v nádrži protřídí a rozvlákní. Po rozvláknění se káva rozdělí do různých fermentačních nádrží, kde se namáčí 12 až 14 hodin. Poté se zrnka přehazují přes prací kanály, kde se kombinací gravitace a hustoty zrn oddělí kávu vyšší kvality od nižší. Nakonec se káva suší na vyvýšených afrických lůžkách, a to na vlhkost mezi 13 % a 15 %.
- Nadmořská výška: 1700–2000 m n.m.