Čistě ovocná a osvěžující kyselá kávička pro horké letní dny – taková je nová Rwanda od kluků z pražské pražírny Candycane. Až si ji doma připravíte na filtr nebo jako cold brew, v šálku vás zaujme příjemnou ovocnou chutí i aromatem po špendlících a rakytníku. V dochuti na vás čeká sladce kyselkavá tečka červených hroznů.
Spojením podnebí západní Rwandy, kde se nachází zpracovatelská stanice Gitesi a odrůdy Red Bourbon vzniká nezaměnitelná ovocná šťavnatost. Stanici provozují otec a syn Alexis a Aime Gahizi, kteří začali pracovat s kávou v roce 2005 a dnes spolupracují s více než 1 800 farmáři ve své lokalitě a pracují na rozvoji zdejší komunity. O své přátele farmáře se starají pomocí systému odměn za kvalitu kávy, darováním krav a hlavně kurzy jak se správně starat o kávové keře a sbírat i třídit jejich plody. Díky této péči je káva z této stanice snad to nejlepší co může Rwanda nabídnout. Důležitým faktorem je pro ně i udržitelnost – v Gitesi se používá moderní systém nakládání s odpadními vodami a hnojivo z kávové drti. Provozují také pilotní program, v jehož rámci se drobní pěstitelé mohou učit pěstovat různé druhy zeleniny, což jim zajišťuje určitý příjem i mimo sezónu kávy.
- Nadmořská výška: 1.800 m n.m.
- Producent: Alexis a Aime Gahizi