Přinášíme vám svěží kávová zrnka z prosluněné Rwandy, která svou chutí přivolávají horké letní dny. Limonádové ovocné tóny po červeném bobulovitém ovoci skvěle doplní sladké nektarinky a aroma černého čaje. Kombinace chutí a promyté metody zpracování vykouzlí vyvážený a harmonický šálek ať už použijete jakoukoliv metodu přípravy filtrované kávy. Tahle kávička z hradecké pražírny Chroast nabízí zkrátka všechno, co si během teplých dní můžete přát!
Zpracovatelský závod Gitega Hills se nachází v Jižní provincii Rwandy na krásném místě v blízkosti Národního Parku Nyungwe Forest. Majitelem závodu je místní rodák Bernard Uwitije, který se nově (od roku 2015) věnuje promyté metodě zpracování kávových zrnek, aby z nich dostal to nejlepší. To se ostatně stalo i v kontextu téhle kávičky. Oblast s vysokou nadmořskou výškou a vulkanickou půdou má výborné podmínky pro pěstování a zpracování. Ročně se zde zpracuje více než 150 tun kávy a kapacita se dále zvyšuje. Kávu vypěstovali drobní farmáři z okolí a přivezli ji ke zpracování do závodu Gitega.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Zpracovatelská stanice: Giteda Hills