Výběrová káva Rwanda GATARE z české pražírny COKAFE je charakteristická tóny nektarinky, ostružin a vanilky.
Díky vysoké nadmořské výšce, pravidelným dešťům a vulkanické půdě je Rwanda ideálním místem pro pěstování kávy. Většinu sklizně zde produkují malí farmáři s políčkem ne větším než hektar, kteří se sdružují v kávových družstvech a sdílejí služby velkých zpracovatelských závodů. Gatare je jednou z nejstarších zpracovatelských stanic v oblasti Nyamasheke v západní provincii. Funguje už od roku 2003 a produkuje zrna vysoké kvality, která se často umisťují mezi finalisty a vítězi prestižní soutěže Cup of Excellence.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu.
- Nadmořská výška: 1800 m.n.m.
- Farmář: sdružení malých farmářů