Výběrová káva Rwanda Aime Gahizi z pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny malinové marmelády, sušených fik s dochutí čokolády.
Při prvním napití vzorku této Rwandské pecky jsem věděl, že ji musíme mít v nabídce. Chutí mi dokonale připomínala malinovou marmeládu a sušené fíky. V dochuti příjemně čokoládová. Takovéhle kafe chcete pít každý den.
Aime Gahizi je, společně se svým otcem Alexisem, již 3. generací prozovatelů zpracovatelského závodu Gitesi ve rwandském regionu Karongi. Vykupují kávovníkové třešne od přibližně 1800 menších farmářů z okolí a ty pak zpracovávaji plně promytou metodou. Sušení probíha na klasických afrických postelích. Káva tím dostává velmi čistou chuť a příjemnou šťavnatost. Díky bonusovému systému, který v Gitesi nedávno zavedli jsou farmáři motivováni k dodávkám třešní v ideálním stupni zralosti a bez defektů. Nemusíte se tedy bát, že narazíte na né přiliš oblíbenou bramborovou chuť kávy, která je s největší pravděpodobností způsobena bakterií s názvem Coffeiphila.
Rwandské kávy mě baví rok od roku víc, takže se máte určitě v budoucnu na co těšit.
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S7 Nighthawk, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňujě mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím dokáži zachovat vysokou šťavnatost, ale také sladkost.