Výběrová káva Peru CHURUPAMPA z nizozemské pražírny Shokunin Coffee Collective je charakteristická tóny mandarinek, ořechů, karamelizovaných jablek a tmavé čokolády.
Churupampa není jenom farma, je to sociální podnik. Rodina Tocto propojuje dalších 30 sousedních farem ve městě Chirinos. Toto spojení přináší prostředky pro upgrade samotného zpracování kávy, renovaci plantáží, sázení nových odrůd, zlepšování stínících metod pro zajištění stabilního sušícího procesu navzdory období dešťů. Eber, jeden ze zakladatelů, byl ve skutečnosti před více než 10 lety jedním z prvních peruánských cupperů, kteří získali certifikát Q-grade. V roce 2017 získali farmáři certifikát fairtrade a organic. Káva je ponechána k fermentaci v tancích po dobu 12-24 hodin (podle počasí). Potom je promyta a znovu fermentována po stejnou dobu. Dále jsou zrna sušena na zakrytých postelích. Díky vybudování sušící stanice se prodloužila doba sušení z 6 dnů (klasické sušení ve dvorech) na přibližně 25 dní pomalého sušení na postelích.
- Producent: Churupampa cooperative
- Oblast: Chirinos, San Ignacio
- Zpracování: Promyté, dvojitá fermentace (každá 12 - 24 hodin)
- Nadmořská výška: 1600 – 1900 m.n.m.
- Odrůda: Typica, Caturra, Pache