To nejlepší, co může anaerobní kávička nabídnout najdete v krásném balení pražírny Onyx Coffee Lab. Tak akorát funky zrnka z Panamy! Ovocnou chuť manga doprovází jemná čokoládová vrstva. Ocásek je hravý a připomíná cabernet a pražené kokosové lupínky. Zkrátka káva, kterou si nesmíte nechat ujít. Nehodí se však pro fanoušky čistých promytých káviček.
S projektem Creativa Coffee District začala pražírna spolupracovat v roce 2018, kdy začala rekonstrukce masivního mokrého mlýna. Po více než čtyřech letech od jejich první návštěvy se přiletěli podívat na průběh rekonstrukce mlýna a ochutnat nabídku čerstvé úrody. Tato šarže vynikala na stole dynamickou kyselostí a výrazně divokým charakterem šálku. S tóny vína a tropického ovoce tato káva rozhodně není pro milovníky myté kávy. Na tuto nabídku společnosti Creativa si posvítili s vědomím, že odráží to, co dělají ve svém mlýně v Boquete. Stejně jako program Neighbors & Crops v La Palma y El Tucan, i lidé z Equation nakupují třešně od sousedů tohoto mlýna v Panamě a zpracovávají je na místě. Poskytují také agronomickou podporu a podporu při sklizni.
Tuto kávu pěstuje farmářka Giovana Boutet v oblasti Alto Quiel v Boquete v Panamě. Kávou se zabývá již od mládí a nakonec zdědila i svou farmu. Za jedenačtyřicet let práce na farmě se její vize a filozofie změnila z pouhé práce na vášeň.
Tyto třešně se ve vodě uzavírají do vzduchotěsných sudů (s jednocestným ventilem pro odvod uvolňovaného oxidu uhličitého). Fermentaci jsou ponechány mnohem déle a většinou se v nich rozvinou nezvyklé tóny. Navíc díky tomu vzniká i zajímavý odpadní produkt – kávový kvas, jelikož při anaerobní fermentaci vzniká i alkohol.
- Nadmořská výška: 1500 m n.m.