Voňavá podzimní zrnka přináší pražírna Candycane Coffee. Jejich sloganem je "káva sladká jako cukrátko" a tato Nikaragua není výjimkou. Tento šálek nabízí krásně vybalancovaný chuťový profil plný jablek, karamelu, whiskey a tureckého medu.
Finca Aurora je skutečně velký kolos, v hlavní sezoně sběru zaměstnává až 600 pracovníků z okolních vesniček. Sabio Coffee splňuje nejvyšší etické aspekty zaměstnávání a pracovníci jsou na jejich farmách nadstandartně ohodnocení.
V níže položených regionech Nikaragui jako jsou Jinotega a Matagalpa je možné vypěstovat chutné kávy, zemitější a méně ovocné a komplexní, oříškové a čokoládové, omotané do sladkosti žlutého ovoce - jen s trochou více péče a pozornosti, jelikož jsou zde kávovníky náchylnější k nemocem, suchu či výkyvům počasí. Nikaragua se může pyšnit svými lesy - celých 95 % všech kávovníků roste v přirozeném zastínění stromů, což je sice technicky náročnější způsob pěstování, ale šetrnější jak k životnímu prostředí, tak k místní zvířeně - hlavně ptákům.
Odrůda paraneima se vyznačuje větším objemem zrnka kávy. Tyto odrůdy velmi dobře reagují na fermentaci, takže si užijete 25 dní sušený natural na vyvýšených postelích. Je to právě naturální zpracování, které kávě dodává její sladký charakter.
- Nadmořská výška: 1400 m n. m.