Tónům jablečného štrúdlu už odzvonilo a je čas na svěží chutě! Zamilovali jste si lahodná zrnka honey Nikaragui od oblíbené české pražírny Kmen a trápí vás, že už nebude k dispozici? Nesmutněte, vystřídá ji totiž její naturální a ovocnější alternativa. Kávová zrnka tak pochází ze stejné farmy a jedná se o stejnou odrůdu. Čím se tedy kávička liší? Hlavním rozdílem je již zmíněná změna metody zpracování (naturální), stupeň pražení (espresso) a nové chuťové charakteristiky. Ve výsledném šálku se můžete těšit na ovocné tóny nektarinek a jablek s příjemným čokoládových závěrem. To prostě musíte mít!
Farma je pro samotnou pražírnu výjimečná především proto, že tam pracuje již několik let i jejich kamarádka Zuzka, která pomáhá farmářům pěstovat, sbírat a zpracovávat třešně, vybírat odrůdy i exportovat kávu. Za kvalitu vypovídá i fakt již několikáté spolupráce a skvěle chutnající kafíčka, která si získala srdce nejednoho kávomila. S touhle kávou zkrátka nešlápnete vedle.
Jsme vděční, že můžeme spolupracovat s tak šikovnými lidmi jakou jsou Zuzka a manželé Ferruniovi, kteří se rozhodli opustit svou lékařskou profesi a zasvětit se světu kávové produkce. Tímto řemeslem nadchli i své děti, a tak se z místní farmy stal rodinný podnik, který zastává ohleduplný přístup jak k okolní krajině, tak ke svým zaměstnancům. Ferruniovi pochází z oblasti Matagalpa, která je v Nikaragui přezdívána “zemí večného jara”, takže zde panují ideální teplotní podmínky pro pěstování kávy.
Tato káva je odrůdy Parainema a farmáři se Zuzkou ji zpracovali naturální metodou. Tato hybridní odrůda byla vyšlechtěna v Hondurasu a vyznačuje se odolností proti nemoci napadající kávovníky v době růstu, takzvané “coffee leaf rust”. Často tuto odrůdu pěstují farmáři, kteří nechtějí používat chemické postřiky na rostliny. Zralé kávové třešně producenti ručně sesbírali a rozprostřeli na vyvýšené postele, kde je po dobu 25 dní sušili a pravidelně obraceli, aby schly rovnoměrně. Finca Aurora je jednou z prvních farem v Nikaragui s plně integrovaným provozem kávy na jednom místě. Kávu zde pěstují, promývají, vypeckovávají, suší, třídí i balí. Na průběh dohlíží celý tým farmy, a tak mají plnou kontrolu nad kvalitou celého procesu.
- Nadmořská výška: 1.350 m n. m.
- Farma: Finca Aurora