Výběrová káva Nikaragua PERALTA ESTATE z britské pražírny Outpost Coffee je charakteristická tóny jahod ve smetaně, čokolády a krvavého pomeranče.
V roce 2008 se bratři Julio a Octavio Peraltovi zaměřili na vývoj jedinečných kávových specialit z rodinné farmy, která funguje od počátku 20. století. Farmy Peralta Estate se nacházejí na severozápadě Nikaraguy, v blízkosti jižní hranice s Hondurasem, v oblasti Nueva Segovia. Nadmořská výška v této oblasti, San Fernando, je na poměry Nikaraguy poměrně vysoká a činí od 1250 do 1560 metrů nad mořem. Působením ideálních podmínek pro pěstování vznikají jedinečná zrnka, která svou kvalitou a chutí překvapí každého kávového nadšence.
Tato káva je jednou z nejčistších a nejlépe vyvážených anaerobně zpracovaných káv. Zralé třešně se třídí a myjí, než se uzavřou do vzduchotěsných nádrží o objemu asi 450 litrů, kde se 72 hodin nechají fermentovat v anaerobním prostředí (bez přístupu kyslíku). Díky tomuto typu fermentace do zrnka proniknou intenzivní ovocné chutě, které jsou pro tento typ zpracování typické. Po fermentaci se třešně vyjmou z nádrží a převezou do sušárny v San Ignacio, kde se pomalu suší až 30 dní. Tento proces spočívá v tom, že se třešně na tři dny rozprostřou do jedné rovnoměrné vrstvy, čímž se ztratí přebytečná voda, a poté se začnou sušit. Na zbytek doby sušení se při poslední fázi převezou na krytá sušící lůžka. Třešně se třikrát denně ručně přemisťují, aby se podpořilo rovnoměrné sušení a zabránilo se vzniku plísní nebo překvašení.
- Nadmořská výška: 1.560 m n.m.
- Farma: Peralta Estate
- Pěstitelé: Julio a Octavio Peraltovi