Pokud máte chuť na sladký filtr, můžete sáhnout po promyté Nikarague LOS NUBARRONES od Father´s, která se vyznačuje tóny sladkého karamelu a malin doplněné o lískooříškový krém.
Farma Los Nubarrones, která se nachází v oblasti El Avion, Nueva Segovia, má celkem 9,5 hektaru. Majitelem farmy je od roku 2010 Mariano Rafael Montealegre Callejas. Díky hlinitopísčité půdě jsou na Los Nubarrones ideální podmínky pro pěstování odrůdy Java. Sklizeň zde trvá od prosince do dubna s průměrným výnosem 1200 kg kávy na hektar. Los Nubarrones zaměstnává tři stálé pracovníky a během sklizně se k nim připojuje dalších 12 zaměstnanců.
I když je původ odrůdy java dodnes více méně nejasný, předpokládá se, že je příbuzná s odrůdou typica. Připomíná ji nejen svým tvarem, ale i chuťovými vlastnostmi jako jsou citrusové ovoce nebo bílé květy. Název je odvozen od indonéského ostrova Java, kde byla tato odrůda přivezena v roce 1928 pravděpodobně z Etiopie. Časem se stala oblíbenou právě v Nikaragui, kde jejím největším pěstitelem je známa kávová rodina Mierisch. Pro své zdejší rozšířené pěstování je někdy označovaná jako JavaNica.
Farma zajišťuje sběr pouze zralých kávových třešní. Poté, co jsou kávové třešně sklizeny a shromážděny, jsou rozdrceny a fermentovány po dobu 18 až 24 hodin. Následně je káva omyta čistou vodou a transportována do zpracovatelské stanice.Tam je umístěna na zastíněna africká lůžka k sušení, kde se pravidelně prohrabuje, až do dosažení vlhkosti 11-11,5 %. Po vysušení se káva skladuje ve speciální části skladu daleko od ostatních káv.
- Nadmořská výška: 1 590 m n. m.
- Zpracovatelský závod: Los Nubarrones