Pro milovníky intenzivně ovocných káv si česká pražírna Jizba připravila limitovanou edici Nikaragua Lomoncillo. Limitka nese podtóny malin, mandarinek a tropického ovoce, které kávě dodáva tu správnou šťavnatost. Tato ovocná bomba vám pomůže zpříjemit čekání na letní dny.
Limoncillo je druh malých cintronů, které na farmě dříve Bruno Mierisch pěstoval a na jeho památku rodina Mierisch pojmenovala farmu El Limoncillo. Farma pěstuje kávu na 119 hektarech a na dalších 54 akrech se rozprostírá chráněný deštný prales. Rodina dává důraz na udržitelnost snížením spotřeby vody na nulu, jelikož vodu použitou na zpracování kávy čistí a znovu ji používá. Kromě úspory spotřeby vody si farma vyrábí sama elekřinu prostřednictvím vodních turbín. Farma je držitelem několika ocenění, ale tím nejzásadnějším je 2. místo v nikaragujském Cup of Excellence.
Tato výběrovka se zpracovávala suchou metodou. Všechno začíná výběrem zralých třešní, které jsou po sběru převezeny do mlýna, kde jsou postupně rozprostřeny po plachtě. Následující dny se třešně převracejí 3 krát denně. Dále v sušírně Don Esteban se po dobu 4 dnů suší káva na pergamenu, který se pak překryje černou síťkou z polymerního materiálu. Síťka umožňuje průchod vzduchu mezi zeminou a kávou, přičem tím zajišťuje rovnoměrné sušení. Po sušení se káva přenese na africké postele, kde se suší ve stínu dalších 23 dní, dokud nedosáhne vlhkosti 11,5 %. Celková doba sušení této šarže byla 27 dní.
- Nadmořská výška: 850–1110 m n. m.
- Sklizeň: 21/22