Pokud hledáte sladkou kávu s plným tělem, která se bude rozplývat na vašem jazyku, máme pro vás skvělou volbu. Tato promytá káva z Nikaragui od pražírny Coffeelab vás okouzlí svou sladkostí medu, bohatým a plným tělem s výraznými tóny pralinek společně s lehkou ořechovou dochutí. Vychutnejte si i vy tuto skvělou kávičku.
V regionu Matagalpa se pěstováním kávy zabývají především drobní zemědělci, kteří vlastní a spravují svou půdu a kávovníky. Většinu těchto farem vlastní a provozují rodiny, které si po léta předávají znalosti a zkušenosti. Vzhledem k rozmanitému mikroklimatu regionu se v Matagalpě pěstuje široká škála druhů kávovníků, včetně kávovníků Bourbon a Maragogype. Co se týče metod zpracování, většina nikaragujských producentů kávy, včetně těch z Matagalpy, používá metodu promytou. Někteří pěstitelé v regionu však začali experimentovat i s dalšími způsoby zpracování, jako jsou med a přírodní procesy, aby zpestřili svou nabídku a uspokojili různé chuťové preference.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila praávě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.