Výběrová káva Nicaragua DON ROGER & ISABEL ze slovenské pražírny Diamond´s Roastery je charakteristická tóny manga, medu, papáji a ananasu.
Roger a Isabela vytvořili mikrolot Tropical Fruit Symphony, který zahrnuje odrůdy Caturra, Bourbon, Pache, Javanica a Geisha. Don Roger je hrdý na to, že dokáže prořezávat stromy vlastními speciálními technikami a vychovávat Bourbon tak, aby rostl rovnoměrně vedle pozemku s Caturrou. Jejich Java je vzácná odrůda převzatá z Indonésie, která vzhledem k vysoké nadmořské výšce farmy vytváří chuťově nabitý šálek s tóny smetanovosti, sladkosti, dobrého těla a jasmínu. Před několika lety vysadil Don Roger háj semen Pache z Guatemaly, o kterých se domnívá, že jsou křížencem odrůdy Caturra a jiné odrůdy Pache. V tomto případě se farmáři rozhodli pro přírodní zpracování zrna, což se odráží ve sladké chuti plné manga, medu, papáji a ananasu. Roger je vystudovaný agronom a vytvořil systém zavlažování kávovníků potrubím, díky němuž může vodu použitou ke zpracování kávových třešní znovu využít.
Pro nákup této kávy využili Diamond´s Roastery direct trade, což je forma nákupu kávového zrna, při které se nakupuje přímo od farmáře. tato forma je pro farmáře mnohem výhodnější a podpoří přímo jeho.
Tato šarže je zpracována naturální metodou a třešně se před sušením na afrických záhonech omyjí a nechají plavat, aby se tak oddělila defektní zrna. Po sběru se kávové třešně rozprostřou v tenké vrstvě k sušení na slunci. Někteří producenti využívají betonové podlahy, jiné plody suší na tzv. afrických postelích. Jsou vyvýšené a umožňují lepší proudění vzduchu, čímž urychlují proces sušení. Třešně se musí pravidelně obracet jako prevence plísní a zahnívání. Po vysušení se mechanicky očistí zrnka od dužiny se slupkou a následně je káva připravena na export.
- Farmář: Don Roger & Isabel
- Farma: Las Mercedes
- Nadmořská výška: 1330 m.n.m.
- Pražení: Světlé