Vychutnejte si bohaté tóny šťavnatých borůvek, které se prolínají se sladkostí karamelu a medových pláství. Vaše chuťové pohárky okouzlí plné tělo, které připomíná máslové sušenky Zlaté polomáčené.
Aztécké zlato — přiléhavý název pro zrnka kávy pocházející z hustě zarostlých svahů mexických hor Sierra Madre a Sierra Nevada. Dnes 9. největší světový vývozce kávy sice bojuje s epidemiemi onemocnění kávovou rzí a erozí půdy, přesto zvládá produkovat kávy vysoké kvality, které právem oslní každého kávomilce.
Velmi významnou roli v udržování kávového průmysl na nohou zde po dlouhou dobu hrál kávový institut INMECAFE, který farmářům poskytoval mimo jiné jak technickou, tak i finanční výpomoc. Ovšem poté, co se v roce 1989 rozpadl, se podařilo jeho úlohu udržet proaktivními farmáři a kooperacemi, kteří se spojili a převzali všechny povinnosti na svá bedra, zachraňující tak mexický kávový trh před krachem. Což je rozhodně záslužná práce, byla by nesmírná škoda svět ochudit o poklady pocházející z této země.
Uprostřed přírodní rezervace El Triunfo v Chiapasu, provozuje Ricardo a jeho rodina farmu o rozloze 50 ha. Ricardo na své farmě využívá principů agrolesnictvní. Ačkoliv je naprostá většina kávy v Mexiku zpracovávaná stejnou - promytou (washed) - metodou (i když se začíná šířit trend experimentálních metod a obliba metod honey a natural) a mezi regiony se příliš neliší zastoupení odrůd kávovníků, je neuvěřitelné nakolik jsou kávy z jednotlivých regionů odlišné. Obecně jsou sice mexické kávy spíše jemnější se subtilnějšími chutěmi, například ale takové šálky z regionu Chiapas nadchnou těžkou plností svého těla, omamujícími tóny čokolády a ořechů, občas doplněné o lehký trylek citronového aroma.
- Nadmořská výška: 1 300 - 1 350 m n. m.