Výběrová káva Mexiko MIXTECA z české pražírny Hoax Coffee je charakteristická tóny pečeného čaje, pekanových ořechů a cukrové třtiny.
„Díky jedinečnému spojení ekosystému a nadmořské výšky je káva jedinečná jak v chuti, tak vůni. Je jako žvýkačka, lískový oříšek, červené ovoce, čokoláda, střední až vysoká kyselost a jedinečně čistý šálek."
Gildo seskupuje producenty z malých farem o rozloze maximálně 2,5 hektaru, každý výrobce má svůj vlastní mlýn a sušící proces. Gildo pak kontroluje kvalitu, radí farmářům co zlepšit a za kolik kávu prodat, nebo jim prodej přímo zprostředkuje.Lot sklizený původními obyvateli oblasti Mixteca, Sierra Norte, a to farmáři Juanem Perézem, Guadalupe Perézem, Hugem Santiagem a Teobaldo Tomasem Santiagem z komunit Buenavista a Yagila. Kávové odrůdy Typica, Bourbon a Marsellesa potom zpracoval Gildo promytou metodou s kontrolovanou aerobní fermentací. Farmy leží v nadmořské výšce 1 350 m n. m. Farma se nachází v osadě Yucuhuti, z města velmi vzdálené a bez spojení. Žijí zde původní obyvatelé, kteří mluví svým jazykem Mixteca. Farmy jsou rozeseté po kopcích všude kolem a je to spíš jedna velká divočina.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1 350 m n. m.